Proiectul „Vreau să învăţ matematică” face parte din Programul de Granturi pentru Dezvoltare Şcolară care constituie o componentă importantă a strategiei Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului menită să îmbunătăţească oportunităţile de învăţare şi rezultatele elevilor, să asigure accesul la un învăţământ de calitate. La concursul de proiecte organizat la nivel naţional, profesorii de matematică de la Şcoala Generală Lunca Câlnicului, Ana Borcoman şi Adriana Pleşca au participat cu acest proiect care în urma evaluării a fost declarat câştigător cu 88 de puncte din 100 posibile şi are o valoare de 33000 lei. Proiectul se încadrează în categoria „Proiecte care sprijină ameliorarea decalajului existent la nivelul accesului la informaţie şi la metodele moderne de predare-învăţare”. Finalitatea a fost înfiinţarea unui cabinet de matematică dotat cu mijloace moderne de învăţare în care elevii să studieze cu mai mult drag, să înţeleagă şi să aplice matematica utilizând materialele didactice la lecţii şi în diverse activităţi practice.
Grupul ţintă a fost format din toţi elevii claselor I-VIII, profesorii de matematică şi învăţătorii care împreună au participat la activităţi deosebit de interesante care au avut ca scop dezvoltarea gândirii intuitiv-concrete la elevii mici şi a gândirii din ce în ce mai abstracte la elevii mari, disponibilitatea de a lucra în echipă precum şi accesibilitatea şi eficienţa actului de predare-învăţare. Dintre activităţile proiectului, enumerăm: “Înţeleg matematica, utilizând mijloace moderne de învăţare”, “Văd cum se aplică geometria în practică” (excursie la o fabrică de mobilă în Braşov şi la o fabrică de termopane din Lunca Câlnicului), “Să fiu profesor pentru o zi”, “Ştiu să realizez colaje si machete”, “Învăţ să realizez un proiect”, “Cine ştie câştigă!” (concurs între echipe pe teme matematice şi utilizând jocuri didactice), “Descopăr forme geometrice în mediul înconjurător” (activitate practică în parteneriat cu Şcoala Generală Prejmer), “Învăţ să măsor şi să cântăresc”, “Călătorie prin lumea matematicienilor”(excursie la Muzeul Tehnic din Bucureşti), “Să ne jucăm tangram!”.
În urma implementării proiectului s-a înregistrat creşterea gradului de înţelegere şi aprofundare a noţiunilor matematice de către elevi prin rezolvarea unor probleme concrete pe care le întâlnesc în viaţa reală. Ei au fost mai atraşi de matematică prin utilizarea mijloacelor de învăţământ moderne, au fost ajutaţi şi învăţaţi de către cadrele didactice să îndeplinească sarcinile şcolare mai eficient, toate acestea contribuind la dezvoltarea motivaţiei intrinseci.
Cu ocazia diseminării unor informaţii clare cu privire la rezultatele obţinute în urma implementării proiectului, sperăm că părinţii elevilor îşi vor schimba mentalitatea şi atitudinea faţă de şcoală, apreciind efortul de modenizare depus de doamnele profesoare de matematică.
Valoarea grantului a fost de 33000 lei, iar Primăria a participat cu suma de 3400 lei. Bunurile achiziţionate au constat în: tablă interactivă, retroproiector, calculator, multifuncţională, masă calculator, masă retroproiector, dulapuri pentru depozitarea materialelor didactice, flipchart, planşe, instrumente pentru tablă, modele geometrice, truse pentru operaţii aritmetice, jocuri didactice, portrete matematice, soft-uri educaţionale, cărţi, culegeri, tabele matematice, compendii, lexicon, precum şi consumabile: rezerve flipchart, folii retroproiector, markere, hârtie copiator, hârtie colorată, carton, aracet, cartuşe imprimantă.
La activitatea de diseminare a informaţiilor despre proiect au fost prezenţi o parte dintre părinţii elevilor care s-au arătat dornici să participe la unele activităţi şi au acordat sprijin în implementarea proiectului. Domnul Primar Todorică Şerban a fost prezent în repetate rânduri la şcoală şi i s-a prezentat proiectul în detaliu pentru a sprijini moral şi financiar finalizarea lui. Doamna contabilă a Centrului bugetar Stelea Alina a cunoscut de asemenea conţinutul proiectului şi a acţionat în consecinţă la emiterea actelor necesare şi la efectuarea plăţilor către furnizori. Toate acţiunile şi activităţile au fost susţinute şi monitorizate de Doamna Director al Şcolii Generale Oprea Delia cu mult succes.
Lunca Câlnicului, 05.02.2007
Articol realizat de Ana Borcoman